Jak vybrat dodavatele kuchyně

Nechali jsme si dělat kuchyň z lamina, takže postřehy se týkají tohoto materiálu.

Můžete oslovit specialisty na výrobu kuchyní, nebo truhláře, který dělá „taky“ kuchyně.

Velcí dodavatelé kuchyní navíc mají svoji olepovačku ABS hran a kvalitní řezačku na lamino desky, takže případné úpravy či dodělávky laminovaných dílů s ABS hranami jsou schopni udělat do druhého dne. Ostatním to bude trvat třeba týden a dodavateli, který si kuchyni nechává vyrábět mimo ČR třeba měsíc.

Rozdíl mezi firmami se projeví pravděpodobně např. na spojení kuchyňské pracovní desky do „L“, kde perfektní spoj mají někdy problém udělat i specializované firmy.

Důležitá je i montáž, při které bývá někdy nutné bez otřepů řezat lišty a ještě pod úhlem. Montážník, který to nedělá často, s tím může mít problémy.

Nicméně to nelze zobecňovat, třeba u složitějších vestavných skříní pod zatočené schody jsem práci zadal truhláři a ne specializované a  firmě na skříně, protože ta si s tím naprosto nevěděla rady. A jejich montážníci byli zvyklí na jednoduché a nekomplikované montáže.

A přitom to byla jedna z velkých firem v Praze, specializovaná na vestavné skříně.

Možná vidíte firmy na kuchyně, které mají více poboček po celé republice. Řeknete si tedy, že když jsou tak úspěšní, tak musí být i dobří.

V naší republice toto ale většinou neplatí, vidíte to třeba na potravinách, kdy naopak ti poctiví a kvalitní výrobci krachují a levné nekvalitní zboží vyhrává.

Když je u nás někdo na hodně konkurenčním „stavebním“ trhu úspěšný, bývá to spíše tím, že má větší zisk než ostatní. V kvalitě to pak nebývá.

Jak může získat větší zisk, když práce a montáž je u všech firem zhruba stejně drahá?

Bývá to v materiálu.
V kování, posuvech a hlavně v materiálu skříní.

Kování už si lidi umí ohlídat vzhledem k doživotní záruce např. kování Blum a Hettich.

U materiálu skříní vezmu příklad standardních dřevotřískových laminovaných desek.

Kvalita je známá a souvisí s nízkými emisemi formaldehydu, hlavně pak s kvalitním slisování dřevěných pilin a kvalitou venkovní folie.

A tady je místo, na kterém se šetří.
Nekvalitní desky mají nízkou hustotu pilin (tedy i nižší hmotnost) a nekvalitní lepidlo, tudíž se časem šroubky při namáhání uvolňují !!.
A na šroubky je připevněno kování a na to zase dvířka. Při větších problémech je tato vada v podstatě neodstranitelná, nebo jen za hodně peněz.

Na řezaných hranách takovýchto nekvalitních desek pak samozřejmě nedrží dlouhodobě hrany, fólie se časem (po záruce) odlepuje i z čelních ploch, čili máte zaděláno na problém.

Dlouhá záruka vám nemusí pomoci (závisí hlavně na uznání !!! a třeba prvních pár let, než proběhne záruka problémy mít nemusíte).
Vím o čem mluvím. Před deseti lety jsme koupili kuchyň s fóliovými dvířky od  velkého výrobce kuchyní. Fólie se už po pěti letech odlepila ze dvířek v celé ploše.
A odkud byl materiál a celá kuchyň? Z Polska. Tím se ale prodejce v okamžiku koupě samozřejmě nechlubí.

Nekvalitní desky mají ale jednu obrovskou výhodu, ale ne pro vás. Jsou levné. Čili firma hodně vydělá, a má spoustu zájemců o prodejní zastoupení, protože u nás je nízká cena a tím velká marže nade vše.

Výrobci navzájem vědí, kdo z jejich konkurentů tyto nekvalitní desky používá, stačí se jich zeptat. Někteří prodejci si mohou kuchyně nechat vyrábět mimo ČR. Pak třeba úprava dvířek při montáži  netrvá 1 den (jako u naší kuchyně), ale 1 měsíc. Pak to vlastně nejsou výrobci, ale jen prodejci a montážníci.

Poznáte to i tak, že půjdete do dvou až tří renomovaných kuchyňských studií a zeptáte se od jakých výrobců laminátové desky odebírají a co vědí o těch nekvalitních a kdo z konkurentů je používá.

Tyto levné desky bývají někdy také u hotových skříněk v marketech a u levných dodavatelů hotových kuchyní. Neplatí to ale vždy, vzorek lze porovnat se vzorníkem značkového výrobce a v případě, že barva a kód sedí, může to být značkové lamino.

Vzorky laminátových  desek velikosti cca 30×20 cm (i větší) můžete vidět např. ve velkoobchodech pro truhláře (např.  DEMOS Trade, Jafholz…)

Většinou zjistíte, že např. značkové pracovní desky jsou od firem Kaindl, Egger, Kronospan, FunderMax, Thermopal, Polyform…

Značkové laminované dřevotřískové desky, ze kterých se právě dělají korpusy laminovaných skříněk bývají např. od firem Kronospan, Kaindl, Egger, Woodego (Pfleiderer), Glunz, Thermopal…
Žádný výrobce kuchyní nemá nějaké svoje speciálně vyrobené desky. Všichni kvalitní výrobci laminovaných dřevotřískových kuchyní berou materiál od těchto renomovaných výrobců desek.

U výrobce kuchyní vidíte vzorník, u kterého bývají i čísla dezénů a je také vidět výrobce. Jen podle čísla si na internetu dokážete případně vyhledat výrobce.

Jestliže výrobce kuchyně skrývá výrobce laminované desky, případně jsou čísla vzorů speciální a neodpovídají číslování značkových výrobců, byl bych velmi a velmi opatrný.

U laminovaných dřevotřískových desek je důležité ohranění ABS hranami. V kuchyni přední hrany korpusů, čelní dvířka a hrany šuplíků hranami tl. 2 mm. Hrany polic se lemují ABS hranami tl.cca 0,5 až 0,8 mm. Silnější samozřejmě nevadí.  Hrany 0,5 mm na policích, kam dáváte třeba těžší nádobí, spolehlivě časem omlátíte.  ABS 0,8 mm je minimum, 2 mm jistota. Výrobci se tím výroba komplikuje, protože na to není zvyklý a dle jeho názoru stačí tl. 0,5 mm.

ABS hrana dvířek a šuplíků tl. 2 mm je u laminovaných dřevotřískových desek dle mého názoru standard. Od výrobce, který toto není schopen splnit bych já osobně laminovanou kuchyň nechtěl.

Důležité také je, kdo vám půjde kuchyni montovat. Kvalitní truhláři vám určitě nebudou montovat kuchyň z nekvalitního materiálu, protože nemají zapotřebí si nechat nadávat. Řekl bych, že hlavní kvalifikace montážníka pak bude silná nervová soustava.

Nekvalitní materiál ale nemusíte poznat podle nízké ceny kuchyně. V případě, že firma investuje do reklamy, dokáže nízkou kvalitu přebít reklamou a tu někdo musí zaplatit.

(Např. dle marketingových výzkumů Pepsi Cola chutnala většině respondentů lépe než Coca Cola. Až do okamžiku, kdy jim řekli, že pili Pepsi. Pak se to ihned změnilo. Image udělala své, o nízké kvalitě tady samozřejmě nelze mluvit).

 

Jak vybrat dodavatele kuchyně
4.5 - 2 hlasů

Komentář

  1. Od handy

    Odpovědět

    • Od admin Honza T.

      Odpovědět

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Dalším používáním této stránky souhlasíte s používáním Cookies. Více informací

Nasatevní Cookies na této stránce je nastaveno na "Povolit cookies", aby vám její návštěvnost přinesla pokud možno, co nejlepší uživatelskou zkušenost. Pokud budete dál pokračovat v používání tohoto webu bez změny nastavení cookies nebo kliknete na "Přijmout", dáváte ke zpracování Cookies souhlas.

Zavřít